Mononukleoza

Dobrý den, Dne 19. kvetna jsme se s kamarádem líbali, v tu dobu jsem měla zacinajici opar na rtu...týden na to kamarád onecmocněl, o něco později mu zjistili mononukleozu. Četla jsem, že je to nemoc přenosná hlavně líbáním. Je možné, že to chytil ode mě, že jsem přenašeč, i přesto, že jsem se s mononukleozou nikdy neléčila?? Někde jsem četla i přechozené mononukleoze, mohlo by jí o můj případ a jaká jsou její rizika? Po našem líbání nemám zatím žádné příznaky mononukleozy, předpokládám že už by se projevily. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. S virem infekční mononukleosy to není docela jednoduché. Je mezi lidmi hodně rozšířen, řada pacientů prodělá infekci formou nespecifického onemocnění, takže nemá stanovenou diagnosu. Myslím, že Vaši otázku po původci infekce Vašeho přítele nelze zodpovědět "s určitostí", ani by Vám to nijak neprospělo. Virus má vztah k imunitním buňkám, může vyvolávat povlakovou anginu krčních mandlí, vést k přechodném vzestupu jaterních testů. Léčba není specifická- relativně klidový režim s omezením zátěže organismu, pestrá vyvážená dieta bez alkoholu.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: