Mononukloza, růstový hormon

Dobrý den, nevím zda to sem patří, ale zkusím to. Prodělal jsem v roce 2009 mononuklozu, lékařka mě nasadila léky na játra, dietu cca na 2 měsíce. Sdělila mě, že mám jaterní testy v pořádku a že za měsíc mohu jíst (měsíc jsme ji také držel při braní léků). Cítím se dlouhodobě unavený, je možné aby se u mne objevila nějaká chornická únava? Dříve jsme měl v práci velmi mnoho stresu, moc jsem nespal, ani jsem moc spát nepotřeoval, ale to už je velmi dávno. Pak přišla ona mononukloza, pak trochu deprese. Psycholog mě nejdříve tvrdil, že tu bude psychikou, pak uvedl,že to pravděpodobně psychikou nebude, nyní jsem na tom psychicky mnohem lépe, ale stejně mám vysokou potřebu spát, spím mnohem déle než dříve, občas mám chuť už odpoledne si jít na chvilku lehnout, někdy mám chuť spát skoro permanentně a ani se mě nechce vstávat i když spím dost. Dá se nějak tento druh únavy odstranit? Něco jsem o tom četl, vyřšeí to mienrály, vitaminy, pestrá strava, dostatek tekutin, spát když potřebuji? Nejsem kuřák, nepiju alkohol a snažím se jíst zdravě. Druhý dotaz by mě spíše zajímal Váš názor zda je ideální opakovaně se v noci probouzet a usínat. Z důvodu regenerace těla a vyplavování růstového hormonu. Ten se vyplavuje vždy po nějakou dobu po usnutí. Děkuji moc Lukáš

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Jste myslím velmi dobře oritentovaný inteligentní člověk.Virus infekční mononukleosy má určité vztahy k přechodnému snížení výkonnosti imunitního systému.Možná,že jste již na webu studoval i záležitosti kolem klinické jednotky-syndromu chronické únavy.Mnoho teorií,ale málo praktických východisek,,Neznám Váš zdravotní stav,ale myslím,že nejlépe je zůstat v astmosféře důvěry ve vztahu k registrujícímu praktickému lékaři.V případě potřeby Vám jistě doporučí konsultaci s klinickým imunologem,dokáže Vám poradit i ohledně ev.léků/někdy se používaji anidepresíva jako prostředek k posílení imunity../

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x