Mononukleóza?

Dobrý den, minulý týden v pátek jsme byly na pohotovosti s tím, že mám už dlouhodobé potíže s kašlem, teploty a trochu bolesti krku. Paní doktorka mi dala Klacid 250 mg a na krk řekla, ať beru Nurofen a Ibalgin, totéž na teploty. Ale během 3 dnů se to hodně zhoršilo, ale ne s kašlem, ale s krkem. Tak jsme jeli znova. Pan primář mě prohlédl a řekl, že z 90 % mám mononukleózu, tak zavolal do laboratoře a řekl jim, ať udělají z páteční krve ještě testy na mononukleózu a na játra nebo něco takového. Řekl, že lék na ní neexistuje, a že ten Klacid možná taky pomůže, ale pomalu, a že se má mamka a já připravit, že budu doma dlouho. Už jsem doma 34 dní, v prosinci jsem byla taky nemocná. Krk se nelepší, spíše naopak, čím je to horší, tím méně můžu jíst. Jím jen polévky, ale kousat nemůžu vůbec. Dásně vzadu strašně bolí, prý to patří k tomu. Chtěla bych se zeptat, když se potvrdí ty testy, co se bude dít? Půjdu do nemocnice? Děkuji a na shledanou.

Odpověď odborníka:

Mononukleózu lze opravdu určit jen ze sérologického vyšetření krve, nepřímo na ni mohou poukázat zvýšené jaterní testy a určité změny v krevním obraze. U části populace mononukleóza probíhá pod obrazem těžké angíny se ztíženým polykáním a někdy dokonce i ztíženým dýcháním, kdy je nevyhnutelná hospitalizace v nemocnici. Přímá léčba neexistuje, podaný Klacid může zabránit vzniku bakteriální superinfekce (mononukleóza je onemocnění virového původu). Pokud se mononukleóza prokáže krevními testy a vy už budete v pořádku, do nemocnice nebudete muset. Pokud by se ale nález v krku zhoršil či extrémně vzrostly jaterní testy, pravděpodobně vás ošetřující do nemocnice odešle na infekční oddělení.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: