Mozná salmonela

Dobry den. Minulú nedelu sme sa s manželom vracali lietadlom z domonikanskej republiky. Uz v lietadle mal horúčku a začal chodit často na zachod. Uz tyzden ma riedku vodnatu stolicu aj 7-10x za den. Je unaveny a cíti sa slabý. Ked sme čítali príznaky na internete vyšlo nam, ze to moze byt salmonela. A predsa jedol vajíčka v ten den na ranajky. Dnes volal doktorovi a ten sa ho opýtal ci je v stolici krv. Odpovedal ze zatial nie. Doktor mu nadelil kupit si activia jogurty. Je toto bežný postup?? Mne sa to nezdá profesionalny prístup kedže ho neposlal ani na žiadne testy a ked sa to do týždňa nezlepší ma znova zavolat. Prosim o nejaku radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano. Příčina průjmového onemocnění Vašeho manžela může být infekce, i například salmonelová. Prokáže se pouze mikrobiologickým průkazem původce ve stolici nemocného. Základem léčby průjmů je klid, dostatek nealkoholických neperlivých tekutin, dieta (suché pečivo, vařená zelenina, brambory, rýže), z léků se mohou užívat probiotika. Jogurty bych nedoporučila, průjem zhorší. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: