Nákaza virem hiv při manikůře

Dobrý den, je možné se nakazit virem u manikérky, která mi bruskou zajela do kůže v okolí nehtu a způsobila lehké krvácení? Mám z toho docela obavy. Je známa nákaza tímto způsobem? a pokud ano...jak je velká pravděpodobnost? Nevím, zda byly nástroje dezinfikované. Jedná se o frekventovane místo, ale jedná se o Vietnamce...Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko infekce by bylo pokud by nástoj byl před použítím v kontaktu s krví pacienta nakaženého infekcí HIV. Neslyšela jsem o takové situaci, kdy by touto cestou k přenosu došlo. Riziko je i při např. tetování, piercingu, pokud nejsou zachované sterilní podmínky. Pokud chcete mít jistotu nechte si za 3-8 týdnů po expozici odebrat protilátky proti viru HIV, ev. provést kontrolní odběr za 3 měsíce, pokud by se nestačily protilátky vytvořit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: