Nedomykavost aortální chlopně

Je mi 20 let a od 3 let jsem sledovaná v kardiologické poradně pro šelest na srdci. Před rokem mě moje paní doktorka poslala do Motole s tím že se má vada zhoršila. Byla jsem na CT srdce, na sondě do jícnu a šlapat na kole. Doktorka mi oznámila že mám závažnou aortální regurgitaci a naznačovala něco o operaci. Na kontrolu jdu v září a znovu na kolo. Mám menší obtíže jako je zrychlený srdeční puls a dušnost někdy i v noci mám pocit jako když srdce bije silně a už nemůže. Občas mám i svíravý pocit na hrudníku někdy i bolest,ale ta může být způsobena i od krční páteře. Kotníky jsou bez otoků, tlak někdy vyšší 140/80 někdu nižší 100/ 60. Chci se zeptat jestli se mám obávat nebo je to normální stav u této vady děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Aortální regurgitace se vyznačuje dlouhým obdobím bez obtíží a už prakticky na jeho konci se zpravidla rozhoduje o operaci. Mezitím se totiž může zhoršovat celková funkce srdce a když se čeká moc dlouho, tak už se to nedá operací spravit. Toto se rozhoduje podle echokardiografie. Při této vadě srdce vypuzuje větší množství krve a taky může být někdy rychlejší. Teoreticky je tedy možné, že toto pociťujete. Spíše je to ale tím, že o vadě víte a pozorujete se. Vada totiž až do pozdních stádií svého nositele fyzicky nelimituje. Jinak odborníkům v MOtole bych bezmezně věřil, je to světová špička. Držím palce. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Nedomykavost srdeční chlopně | Od: Linda | 26.10.2014 20:40
Je mi 16 let a už 5 let mám nedomykavost srdeční chlopně, nevím bohužel jaky typ. ale kouřím, občas se napiju alkoholu, piju kávu a občas sportuji. doktor říkal že bych se neměla namáhat, nekouřit a ani nepít alkohol prostě nic. občas se nemůžu skoro nadechnout protože mě píchá u srdce. jednou za čas se mi udělá špatně jako třeba: brní me různé části těla, pak ztuhnou a nekdy to i necítim. naposledy mi ztuhla půlka obličeje. i dásen a jazyk. mám velice nízký tlak a občas když se zvednu mam černo před očima. Někdy slyším svoje srdce bít strašne rychle i když jsem v klidu.Rychle se unavím. proto se chci zepta jestli je to vážné...
reagovat
re:Nedomykavost srdeční chlopně | Od: uLekare.cz | 27.10.2014 10:17
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: