Nedomykavost chlopně

Dobrý den, jmenuji se Jirka a je mi 17 let, v 11 letech mi byla zjištěna nedomykavost chlopně.Aktivně sportuji,trénuji tak 7 krát týdně.Při zátěži necítím žádné problémy, jenom musím jezdit na pravidelné kontroly.Zajímalo by mě , zda nedomykavost může někdy sama od sebe zmizet?Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží i na tom, jak závažná vada je, některé vady ale mohou dlouhou dobu zůstávat asymptomatické (obtíže se neprojevují), někdy dojde i k tomu, že se časem obtíže zmenší, srdce se přizpůsobí, vada nemusí být vůbec znatelná a nemusí působit žádné potíže. Roli v tom jistě hraje i sport, pravidelný pohyb je pro srdeční sval prospěšný a můžu Vám jen vřele doporučit, abyste se cvičením pokračoval. Pokud byste ale pociťoval jakékoliv obtíže, poraďte se s lékařem. Pravidlené sledování je důležité proto, aby se případné zhoršení vady podařilo včas zachytit.

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: