Nezhoubné polypy tlustého střeva

Dobry den, při kolonoskopickeho vysetreni mi byly pred rokem odstraneny tri polypy. Po rocnim kontrolnim kolonoskopickem vysetreni pak jeden mensi polyp. Vse nezhoubneho charakteru. Na dalsi kolonoskopii jsem pozvan za tri roky. Vzhledem k tomu, ze oba moji rodice zemreli (matka v 60 letech, otec v 80 letech), na rakovinu tlusteho streva, mam urcitou obavu zdali je prevence odstraňovanim polypů a dodrzovanim zivotospravy, dostacujici. Pročetl jsem několik odborných článků na internetu, ohledně možnosti nasazení aspirinu v dlouhodobém horizontu -prevence. Jako zřejmě nejlepší možnost bych považoval dlouhodobé užívání Aspirinu Protect 100mg, 2x denně (před obědem a před večeří). Trochu nejasné je pro mě doba užívání -kolik let ? Nejasné na této léčbě je pár článků, které směřují k souvislostem s možností vyvolání Crohnovy choroby ??? Nevím jestli jsou tyto články dostatečně fundované, trochu se mi to nezdá. Jinak ostatní kontraindikace na Aspirin se u mě nevyskytují, neměl by být tedy problém. Myslíte, že by tento preventivní postup proti možné změně nezhoubných polypů ve zhoubné, byl vhodný a dostačující ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jsou studie, které doporučují a jiné zpochybňují užívání Aspirinu v prevenci. Pokud nemáte žaludeční vředy, neužíváte ve větší míře Ibalgin a jiná nesteroidní antiflogistika nebo jiné léky na ředění krve v užívání Aspirinu bych neviděla zásadní problém. Zkuste se poradit s gastroenterology, zda mají větší zkušenosti.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: