Obavy o růst dcery

Paní doktorko, posílám prosím podruhé svůj dotaz - opravený (špatně jsem si pamatovala manželovu výšku; omlouvám se): Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem vás požádat o radu ohledně růstu mé dcery (nyní 19 měsíců), za poslední půlrok dost vyrostla a je vyšší než její vrstevnice..... Narodila se 1 den "po termínu", 51 cm, 3530g, obvod hlavy 35 cm. V 6 tý: 54 cm, 4270 g, 38cm; ve 3 měs.: 61 cm, 5690g, 40,5cm; v 6 měs.:67 cm, 7500g, 43 cm; ve 12 měs.: 75 cm, 9770 g, 46,5 cm; v 18 měs.: 86 cm, 1148 g, 48,5 cm. Skok o 11 cm za půl roku, není to příliš. V růstovém grafu "skočila" z 50 percentilu na 90! Nemůže to znamenat nějakou poruchu? Manžel měří 178 cm, já 165 cm (moji rodiče 168 cm otec a 180 cm matka). Předem děkuji za odpověď. H.L.

Odpověď odborníka:

Je otázka, jak přesně se měří u Vašeho pediatra - někdy se prostě udělá jen špatné měření. Doporučovala bych počkat do další kontroly, pokud by růst dcery nadále napředoval a dosahoval strále vyšších percentilů, pak je možné uvažovat o poruše. Tyto situace řeší pediatričtí endokrinologové.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: