Osteochondropathia genus dx

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého 4,5 letého syna. Je to živější dítě, jako menší často padal na kolena ale vždy bez vážnějšího úrazu. Nemocen nikdy nebyl (snad jen 2x chřipka). Nyní vyšetřen na chirurgii, odeslán na ortopedii. Objektivně normosthenické bledé dítě, flekční kontraktura v kolenním kloubu, hlezno, kyčel pohyb nebolestivý, koleno není teplejší, není zarudlé, není výraznější výpotek. L koleno plný pohyb nebolí. RTG výrazná chondropathei hlavně v epifyse femoru, méně epifysa tibiae. RTG kyčlí fysiol, není známek MCLP. Nyní obklady na kolení kloub, lehce procvičovat, nechodit. Medikamentosně Vitamin D forte, Calcium 500mg Sandoz, brufen sirup 2x10ml denně. Prosím vyšetřit FW, CRP, KO, ASLO, RF. Kontrola za 2 týdny, pak dle stavu ev. sono kolenního kloubu. Chci se zeptat pane doktore, čím je tento stav způsoben? Jaká je léčba a jak dlouho trvá? A nemůže mít syn nějáké následky v budoucnosti? A lze této situaci něják předcházet? Moc děkuji za odpověd. Jen ještě doplním, že celkově je syn čilý, hraje si, jen nedošlapuje (nenatahuje) nožičku.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Dle nálezu se jedná o onemocnění v oblasti , z které kost roste a vyskytuje se pouze v dětském věku, s úrazem nesouvisí . Proč vzniká se dosud přesně neví a nelze jí ppředcházet . Léčba je správná a trvá obvykle 3 měsíce a nemívá následky, růstem se zhojí . Vyžaduje trpělivost rodičů , děti obvykle nebolí a tak se snaží předčasně zatěžovat .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: