Otok kolene a otok lýtka

Dobrý den, cca 2-3 měsíce mám nateklé koleno. Punkce 3x (2x obstřik, aulin 2 týdny), bez úrazu, 3.punkce-výpotek nažloutlý, rentgen i krevní testy (kys.močová, FW, revmatické testy) v pořádku, výsledky testů na boreliozu z výpotku zatím nemám (ale klíště jsem nikdy neměla) Po 3.punkci se objevila bolest v podkolenní jamce (typ bolesti křeč vystřelující do lýtka), následně začalo otékat i lýtko. Zatím bez diagnózy konkrétní příčiny. Další okolnosti nevím, jestli mohou souviset: 4 roky MA (váha nyní již ca 1,5 roku v pořádku, jen se stále léčím na neplodnost), jím zdravě a pestře, 2,5 roku chodím pravidelně 3x v týdnu do posilovny (cvičím stále stejně), zátěž na nohy (koleno) jsem poslední 3 týdny zcela z cvičení vyřadila, jinou fyzickou zátěž nemám (sedavé zaměstnání, žádný sport). Je možné prosím trochu zúžit možné příčiny? Moc děkuji a přeji klidný den. Petra

Odpověď odborníka:

Bolest a otok kolena může mít skutčně rozličné příčiny a je při vyšetření třeba postupovat systematicky. Revmatologické vyšetření pokud nebylo přes provedení testů provedeno by mělo být. Jinak rtg snímek kolena je na místě. Pro diasgnozu může být významné i vyšetření magnetickou rezonancí, za opakovanými otoky se může skrývat poškození menisku i bez většího úrazového děje. Pokud vše negativní potom zaměření na pohybovou léčbu na rehabilitaci k posílení čtyřhlavého svalu, fyzikální léčba. Jinak poradí váš ortoped dle nálezu kolena. Otok lýtka nutno došetřit pro možný hluboký zánět žil, provést sonografické vyšetření. Upřesnit opakované otoky kolena je mnohdy diagnostikcky i terapeutický náročný postup. Vyžaduje trpělivost.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: