Otoky po horečce

Dobrý den, před pár týdny jsem měla asi 4 dny horečky kolem 39°C. U toho se mi udělala drobná vyrážka na hřbetech obou ruk, která přecházela i na prsty a i na nártech. Poté, co klesla horečka, jsem se ráno probudila a byla jsem celá oteklá a měla jsem úplně rudou a pálivou kůži. Dostala jsem na pohotovosti kortikoidy do žíly s tím, že se jedná o alergii. Ale od té doby mě trápí otoky rukou a nohou. Hlavně prsty. Na nohou to přechází ke kotníkům a občas cítím i kolena. Bolely mě i klouby, ale to po nasazení prednisonu přešlo. Brala jsem i penicilin, protože jsem měla vysoké ASLO, výtěr z krku byl ale negativní. Při léčení byly otoky mírnější. 2 dny po dobrání léků se to opět zhoršilo a dnes jsem se probudila s dost oteklýma rukama a nohama a otoky jsou i v obličeji, hlavně víčka. Bolí mě bradavky a posledních pár dní trochu píchá u srdce. Jde o revmatickou horečku? Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z popisu o revmatickou horečku jít může, doporučuji znovu přešetřit ASLO a CRP, krevní obraz s diferenciálním bílým krevním obrazem, možná i ECHO srdce. Pokud bude ASLO vysoké, je třeba nasadit antibiotika ve velké dávce.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: