Otoky po užívání medrolu

Dobrý den, mám dotaz ohledně kortikoidů, konkrétně Medrolu, který jsem užívala necelý měsíc, plus k tomu jsem dostala tři infuze Solumedrolu kvůli léčbě zánětu očního nervu. Nyní je to už asi měsíc a půl, co Medrol neberu a otoky v obličeji mám stále, sice menší, ale jsou stále a nedaří se mi ani shodit 5 kilo, které jsem nabrala za tu krátkou dobu. Chci se zeptat, jak asi dlouho trvá, než zase opadnou otoky nebo je to u každého indviduální? Popř. jestli bych mohla užívat i něco na podporu odvodnění. V lékárně mi totiž bylo sděleno, že u mě by to bylo zbytečné, což nechápu proč. A dále bych měla ještě jeden dotaz, který se týká mého dědy, kterému je přes 70 let a byl mu předepsán Prednison na revmatoidní artritidu, ale po konzultaci s jiným internistou mu lék nedoporučuje. Přitom nevíme ale důvod, že by kvůli věku? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Otoky by měly ustoupit spontánně asi po 6-8 týdnech, po tuto dobu doporučuji zvýšit tělesnou aktivitu, vhodné je i zvýšit příjem zeleniny - vyšší obsah draslíku napomůže odvodnění. Ovoce je méně vhodné pro vysoký obsah cukru. Je naopak třeba omezit příjem soli v potravě. Tekutiny neomezujte (čistou vodu pijte v dostatečném množství asi 2-3 l/d). Případně můžete zkusit jako přírodní prostředek pít kopřivový čaj. Co se týče Vašeho dědečka, nelze se podrobněji vyjádřit, spíše bych doporučoval vyhledat revmatologa. Neznám důvod, proč nebyl lék doporučen (možná jsou pochyby o diagnóze revmatoidní artiritidy, případně se internista obává zhoršení jiné chronické nemoci po prednisonu - např. cukrovky, vysokého krevního tlaku ...). Prednison je nicméně v nízkých dávkách dobře snášen. Nelze tedy poradit nic jiného, než ověřit diagnózu u revmatologa a poté zvážit všechna pro a proti prednisonu.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Zadáno pro ženy: přírodní léčba infekcí močových cest
Články: Zadáno pro ženy: přírodní léčba infekcí močových cest
Pálení a řezání při močení...
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: