Panicka porucha v tehotenstve

Dobry den. Som v 20/6.t.t. Uz dva a pol roka sa liecim na uzkostnu panicku poruchu. Beriem Seroxat 20mg,1 a pol tbl denne. V zaciatkoch som brala aj Frontin 0,5mg, ale ten som uz vyse roka neuzivala-nebolo to potrebne. Seroxat beriem neprestajne aj pocas tehotenstva, nakolko napriek tomu, ze tehotenstvo som planovala, sa mi ho nepodarilo vysadit. Tak sme sa s mojou psychiatrickou rozhodli, ze ho budem uzivat aj nadalej, vraj to nie su take velke davky. Avsak nejake skusenosti s uzivanim Seroxatu pocas tehotenstva nema. Mate nejake skusenosti s uzivanim tohto lieku pocas gravidity, dojcenia? Moze mat dieta po pôrode abstinencne priznaky? Moze sa uzivat Frontin aspon prilezitostne) v 2.trimestry a neskor pri panickych atakoch? Popr., ak by bolo nutne uzit Frontin po porode a dojcila by som, ako dlho treba vynechat dojcenie-ako dlho sa vyplavuje z materskeho mlieka. Je nejaka alternativa Frontinu, pri ktorom sa moze dojcit? Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Fatimo. Držím vám pěsti v životě i v léčbě, ale myslím, že není dobré příliš se upínat na léky a jejich užívání. Musíte ted myslet na budoucnost a hlavně na dítě. Berte léky klidně dál, bez výčitek a pochyb, podle mého mínění byste se měla také soustředit na práci na sobě a své psychické složce, hledání a odstranování traumat a podobně. Příčiny psychických poruch jsou někde v duši, jsou to nemoci jako každé jiné a mají svoji příčinu (je ji hledat a najít). Léky jen tlumí příznaky a nepříjemné dopady, neřeší příčiny, vaše duše by potřebovala s někým hovořit a komunikovat. K tomu dobře poslouží psychoterapie a přídatné metody (rodinná terapie a podobně), které by vám měl nabídnout a nad vámi dozorovat schopný psychiatr. Poohlédněte se ve svém okolí po nějakém, který dělá psychoterapie, měla byste být fit psychicky a fyzicky pro své dítě, a proto věřím, že se vynasnažíte na maximum. Je dobré navštívit psychoterapeuta již v těhotenství, potom nebudete mít tolik času, připravíte si spolu plán a domluvite se jak postupovat a hlavně se spolu seznámíte. Ted k lékům: alprazolam /Fronti/ se v těhotenství obvykle nepodává. Kojení: během léčby se nesmí kojit. Totéž platí pro Seroxat. Rozhoduje vždy lékař, který tyto léky ordinuje, pokud byste bez nich nemohla být, je lepší je brát, protože je důležitější milující a fungující maminka než maminka, která není přítomná nebo je psychicky na dně a v krizi. Vždycky ale rozhoduje POUZE lékař, který léky ordinuje a hlídá pacienta na kontrolách, určitým způsobem on za pacienta odpovídá, proto já nemohu cokoli měnit nebo radit konkrétní postupy. Proto s lékařkou na psychiatrii všechno ještě jednou proberte včetně možnosti brát nějaký lék, když na vás přijde panická ataka v období kojení. Ještě důležitá poznámka: Pokud jste užívala Seroxat v posledních 3 měsících těhotenství, informujte svého porodníka o tom, že by Vaše dítě mohlo mít po narození následující příznaky: poruchy spánku, poruchy příjmu potravy, potíže s dýcháním, tmavě modré nebo fialové zabarvení kůže, zvýšená nebo snížená teplota, slabost, nepřetržitý pláč, zvýšené nebo snížené svalové napětí, netečnost, třes, neklid nebo křeče. Tyto příznaky se obvykle projeví do 24 hodin po narození, proto budou dětátko pečlivěji sledovat. Držím vám palce a at vše zvládnete, jen zkuste aktivovat další kanál na léčení a tím je psychoterapie, věřím, že se vám hodně uleví. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: