Paraneoplastické protilátky

Dobrý den. Chci se zeptat na význam paraneoplastických protilátek a souvislosti s výskytem nádoru. Mám pozitivní anti Ma2/Ta. Odběry proběhly 3x vždy s odstupem půl roku, pokaždé pozitivní. Přišlo se na to loni náhodou v rámci neurologického vyšetření. Byla jsem na PET CT, kde byl jakýsi nález na levém vaječníku, ale na onkologickém ultrazvuku bylo vše v pořádku. Nyní, po roce, mě zase čeká kontrolní PET. Chci se zeptat, jestli se nemůže stát, že by byly 3x s odstupem půl roku náhodou falešně pozitivní, zda jsou tyto protilátky typické pro určitý typ nádoru a jaká je pravděpodobnost, že se z toho vyvine onkologické onemocnění? Prý se standartně preventivné dělá 5 let po sobě PET. Mám strach ze zbytečného záření, nervy z případně objeveného nádoru. Prý to s mými neurologickými problémy nesouvisí.....nic jiného mi lékař neřekl. Moc děkuju za odpověď, ať je jakákoliv. Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výskyt Ma2 protilátek může být spojen s určitými neurologickými poruchami vyskytujícími se souběžně s onkologickými onemocněními - nejčastěji s nádory v oblasti varlat, vaječníků, prsu a plic. Velmi nerad Vás takto na dálku ještě více znervózňuji, ale jakýkoliv útvar zjištěný v oblasti ovaria je tedy nutno považovat v tomto směru za velmi podezřelý. PET/CT je v tomto případě vhodná vyšetřovací metoda a lze jí považovat za citlivější než ultrazvuk. Kontrolní PET/CT bych určitě podstoupil, jde sice o ozáření, ale dávka záření jinak zásadně vysoká a jistě je v tomto případě odůvodnitelná diagnostickým přínosem vyšetření. Z přítomnosti samotných protilátek se nedá přímo kalkulovat pravděpodobnost přítomnosti nádorového onemocnění, mohou být také falešně pozitivní, jak uvádíte - ovšem pokud byl na PET/CT jakýkoliv "nález", na falešnou pozitivitu bych výsledek nesváděl. Upozorňuji ale, že výše uvedené vyjádření nutno brát jako orietačně-informativní, k celé situaci se samozřejmě musí vyjádřit především Váš ošetřující lékař, který zná všechny potřebné detaily (m. j. např. proč Vám vůbec byly tato testy provedeny - neuvádíte, jaké máte konkrétně neurologické potíže a zda tedy např. Váš lékař rozvažuje, zda je lze všechny vysvětlit diagnózou RS, také jak silná byla "pozitivita" protilátek, zda Vám byla provedena ještě nějaká další laboratorní vyšetření upřesňující možnou přítomnost nádorového onemocnění aj...). Doporučuji tedy především se na všechny nejasnosti vyptat lékaře, se kterým budete konsultovat výsledek PET/CT. Přeji Vám, ať výsledky dopadnou dobře.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x