Pásový opar

Paní doktorko, nejprve moc děkuji za předchozí odpověď a vysvětlení CT se zhmožděním mozku po úraze. Po tom všem jsem dostala pásový opar. Bolest bez kožního projevu, který byl jako alergie, začala před měsícem. Pásový opar už nemám, po výsevu oparu jsem 4. den dostala od kožního lékaře antivirotikum Provirsan, ale bolest nepřestala, přes den to jde - rozchodím to /opar a bolest je kolem kolena a někdy i do kyčle - malou část jsem měla na zádech v pase. Při Ibalginu jsem spala 2 hod. a pak po částech přes den. Beru teď na noc od praktického lékaře 1 tabletu Korylanu, druhou jsem nesnesla a spím tak necelých 4 - 5 hod. a pak zase část přes den. Obvodní kožní lékařka napsala do zprávy, že při přetrvávajících bolestech neurologické konzilium a nebo oddělení bolesti. V pátek mně kožní lékař předepsal Neurontin 300mg s tím, že mám 1.den užívat 1-0-0, zvyšovat do 1-1-1 do konce týdne při bolesti a nebo snižovat dávku, když bolest již nebude. Když se bolest nepodaří odstranit, tak kontrola u praktického lékaře jaterní testy a ledviny a pak zvyšovat dávku na 3-3-3. Včera jsem si vzala 1 tobolku ráno a spala jsem opět po snídani až do 14.30 hod. Jsem sama, tak jsem se po této zkušenosti a telefonu na nemocniční pohotovost vrátila opět ke Korylanu. Prosím o radu, jak mám postupovat v léčbě a jestli se dá bolest odstranit? Mám se obrátit na radu na neurologii? Koleno, pod ním a nad ním mám na dotek tupé, necitlivé. Bylo toho od konce května moc: laparoskopické odstranění žlučníku, úraz s bezvědomím, opět pád na hlavu po kolapsu na základě nízkého tlaku a teď ten pásový par. Takové období s tolika zdravotními problémy jsem ještě nezažila! Moc a moc Vám děkuji a přeji za Vaši ochotu a dobrou radu všechno dobré! Hanka

Odpověď odborníka:

Postherpetická neuralgie je poměrně častá komplikace po pásovém oparu. Neurontin je na toto lék velmi dobrý, spavost v úvodu po něm být může. většinou při dalším užívání ustoupí. Lék j i dispozici i ve 100 mg tabletách, bude tedy lépe navšítit neurologa a domluvit se s ním na předpisu nižší síly a lék pomalku zvyšovat, pak bude spavost menší. Na lék je prekpripční omezení, může ho předepsat pouze neurolog, nikoliv obvodní lékař. nebo neurolog zvolí jiný lék, možností je více. Jistě berte i vitamíny B řady.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Pytiriasis rosea Byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi...
 
Naposledy čtené: