Pásový opar v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství a byl mi zjištěn pásový opar na zádech, po konzultaci s kožní lékařkou jsou toto zavolala i gynekoložce a ta řekla, že by neměl být v ničem problém, tudíž mě nevzala ani na dřívější prohlídku, jestli je miminko v pořádku. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli to opravdu nemá vliv na miminko a jestli by se miminko nemělo teda kontrolovat častěji? Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

. V případě onemocnění v prvních třech měsících může tento virus výjimečně způsobit vývojové vady mozku, končetin nebo očí. Pokud žena onemocní v posledních týdnech před porodem může dojít k postižení novorozence typickou vyrážkou, závažnější průběh je při onemocnění těsně kolem porodu, kde kromě předchozího přistupuje ještě riziko zánětlivého postižení mozku nebo sítnice. Léčba je lokální - pudry, dále při závažnějším průběhu celková - antivirotiky. V případě onemocnění těsně před porodem se aplikují imunoglobuliny (protilátky). Postup je tedy v pořádku. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: