Plánování těhotenství - užívání léků

Plánujeme s manželem otěhotnět. Manželovi (36 let) ale nyní zjistili vyšší hladinu cholesterolu a dostal na to léky – Pharmtina 20 mg, má užívat jednu tabletu denně. Chtěla jsem se zeptat, zda užívání tohoto léku může mít nějaký vliv na „kvalitu“ spermií či na předání genetické informace při oplodnění. Jiné zdravotní problémy nemáme a na nic jiného žádné léky dlouhodobě neužíváme. V příbalovém letáčku tohoto léku Pharmtina píší v souvislosti s těhotenstvím či plánováním těhotenství, že se nesmí užívat – ale to platí nejspíš pro ženy, ale asi ne pro muže. Děkuji za zodpovězení mého dotazu a přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Atorvastatin, léčivá látka obsažená v přípravku Pharmtina, neměl ve studiích plodnosti vliv na samčí ani samičí plodnost, takže muži by skutečně vadit neměl a netěhotné ženě také ne. Těhotné ženě ano, neboť může ovlivňovat syntézu cholesterolu u plodu, což je nežádoucí, protože cholesterol je důležitou součástí buněčné stěny.
Takže jako takový muži atorvastatin vadit nebude a pokud má skutečně vysokou hladinu cholesterolu (hodnoty nad 10 apod.), tj pokud trpí dědičnou poruchou metabolismu cholesterolu (tzv. familiární hypercholesterolemie), nebo pokud má k obecně vyššímu cholesterolu další přidružení rizikové faktory jako cukrovku, srdeční poruchy, vysoký krevní tlak apod., takže má celkově zvýšené riziko vzniku např. kardiovaskulární příhody, měl by lék dále užívat.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: