Plastika předního křížového vazu

Dobrý den, je mi 20 a po úrazu kolene před 4 roky jsem byla již 2x na operaci menisků (ořezali mi vnitřní i vnější) a na 2. operaci zjistili, ře mám utržen ze 75% přední křížový vaz cca 2 roky zpět. Nyní jsem změnila lékaře a okamžitě mě chtějí udělat plastiku předního kříž.vazu, protože zjistili, že mi ten vaz chybí zcela a zadní je nějak nepřirozeně prohnutý. Chtěla bych se zeptat jestli je potřeba otevřít celé koleno nebo to lze podstoupit pouze laparoskopicky a jak je to s vhodností se štěpy od dárců? Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Mischenko! Při odběru vlastního štěpu vás čeká větší operační rána, větší bolestivost po operaci a větší krevní ztráta. Při použití štěpu od dárce teoreticky hrozí riziko přenosu infekční choroby od dárce ( na hepatitidy, syfilis, HIV jsou dárci samozřejmě testováni). K nepřijetí štěpu nedochází (nedochází zde k HLA inkompatibilitě). Dlouhodobé výsledky obou řešení jsou srovnatelné. Záleží na vás a vašem ošetřujícím lékaři, které řešení se, po zvážení všech pro a proti, rozhodnete zvolit. Plastika předního zkříženého vazu se provádí artroskopicky. Držím palce ať operace dobře dopadne!

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: