Plastika předního křížového vazu

Dobrý den.Je mi 14 let ligově hraji basketball.Před měsícem se mi napraskla křížový vaz . Vzali mi 2/3 vazu.Teď je otázka jestli má cenu se zpět vrátit k basketbalu. Všichni mi říkají že plastiku by mi mohli dělat až za 4 roky.Kdy přestanu růst.Takže bych byla bez vazu do svých 18let.Kolene i teď vypadává a to ho tam mám.Nevím co mám dělat.Basketball je můj život a chci jít i na sociální školu kde koleno potřebuji. Děkuji předem za pomoc.

Odpověď odborníka:

Stav vašeho kolena musí pečlivě zhodnotit sportovní ortoped. Neúplná ruptura pokud tomu tak je není plná ruptura . Pokud je úraz čerstvý tak je jistě třeba dočasně basketbal vynechat, protože ten na koleno klade vysoké nároky. Pro zhodnocení stavu je potřeba nejen klinické vyšetření lékařem, ale i další pomocná vyšetření jako je třeba i MR. Při rozumném zatěžování by se stav mohl upravit růstem i bez operace. Znova zdůrazňuji, že záleží na stavu vazu a mnoha dalších okolnostech.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Plastika předního křížového vazu | Od: Bára | 16.2.2011 15:37
Byla jsme už na MR tma se
ukázala celková ruptura LCA .
Prý stači špatně šlápnout a
vaz mi praskne.Ale slyšela
jsem že se nesmí dělat
plastika dokut nepřestanu
růst.Tím pádem budu chodit
bez vazu.
reagovat
Plastika předního křížového vazu | Od: Bára | 16.2.2011 14:59
Byla jsme už na MR tma se
ukázala celková ruptura LCA .
Prý stači špatně šlápnout a
vaz mi praskne.Ale slyšela
jsem že se nesmí dělat
plastika dokut nepřestanu
růst.Tím pádem budu chodit
bez vazu.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: