Posunutí žaludku

Dobry den chcem sa opytat na moj problem, z nicoho nic sa mi posunul zalludok do pluc , zistene mi to bolo na rengene,,a ked jedavam tak ma moc boli lopatka a musim jest pomenej,,,, viete mi pomoct co mam nato robit alebo co uzivat a co je pricina posunu zaludka nahor do pluc?

Odpověď odborníka:

Dobrý den Iveto, mezi hrudní a břišní dutinou je jako přepážka bránice - plochý sval. Přes ní proniká mimo jiné přes přiměřený otvor jícen, který jde z hrudní dutiny a pod bránicí ústí do žaludku v břišní dutině. Když se otvor v bránici pro jícen zvětší (důvody nejsou úplně jasné), může se část (někdy i celý) žaludku vytlačit do hrudní dutiny - to Vám zjistili na RTG, říká se tomu brániční kýla. Člověk o tom nemusí vědět, nemusí to dělat někdy žádné potíže. Častěji jsou přítomny určité zažívací potíže, jako bolest po jídle, vracení se šťáv a pod. Závisí od rozsahu postižení i od velikosti potíží, který léčebný postup je nejvhodnější. Léky lze snižovat kyselost žaludečních šťáv a tím zmírňovat problémy. Vyřešit mechanický (anatomický) problém lze jen operačně - při operaci se stáhne žaludek zpět do břišní dutiny a otvor v bránici se zase zmenší na normální rozměr. Operaci se říká fundoplikace. Nejlepší bude, když se se všemi dosavadními výsledky objednáte na vyšetření na naše pracoviště - Palas Athena v Praze - Háje, kde se této problematice věnujeme, zde můžeme všechno probrat osobně a domluvit se na nejvhodnějším postupu.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: