Pozitivní retikulin

Dobrý den, v imunologických testech mi vyšlo vše negativní, jen IgG pl. proti retikulinu mi vyšlo pozitivní, mám zde poznámku, že to bývá u celiakie, sama však nemám žádné trávicí problémy, o co se tedy může jednat, je potřeba udělat ještě další vyšetření? velice děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Autoprotilátky proti retikulinu jsou sice ve většině případů pozitivní u nemocných s celiakií, nacházíme je však i u některých osob zdravých, dále pak u některých revmatických onemocnění. Samotná přítomnost protilátek tedy nemusí nic znamenat. I když žádné trávicí obtíže nemáte, přesto není vyloučeno, že nějakou mírnou formu celiakie máte. U této nemoci se hovoří o "fenoménu ledovce", což znamená, že u velké části postižených celiakií se o jejich nemoci neví. Celiakie se u nich totiž neprojevuje zažívacími obtížemi, ale například (u dětí) menším růstem, nechutenstvím, dále u dospělých např. nervozitou, kazivými zuby, osteoporózou, chudokrevností, infekty horních cest dýchacích a podobně. Neznám důvod, pro který se u Vás imunologické odběry prováděly a ani Váš momentální zdravotní stav, tj. nelze Vám takto na dálku říci, zda celiakii máte nebo ne. Pokud Váš lékař, který vyšetření indikoval, bude mít na celiakii podezření, pravděpodobně by Vám nechal provést gastroskopii s odběrem bioptického vzorku z dvanáctníku. Ani ten však nemá stoprocentní výpovědní hodnotu, protože existují i formy celiakie bez histologických změn na střevu, jen s pozitivitou protilátek (potenciální nebo latentní celiakie).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pokud se šíří karcinom prostaty do kostí, pomohou léky i radikální zákrok
Nachlazené miminko: zmírněte rýmu a usnadněte mu dýchání
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Urologické vyšetření
Články: Urologické vyšetření
Urologie je lékařský obor...
Jak se hodnotí rakovina prostaty
Články: Jak se hodnotí rakovina prostaty
Stadium neboli rozsah...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: