Pravděpodobnost dalšího zamlklého potratu

Mám dvě děti(kluci 8 let a 4 roky- oba císařským řezem- nepostupující porod). Chtěli bychom s manželem ještě jedno dítě. Minulý rok jsem v srpnu bohužel potratila dvojčata, jedno odešlo spontálně,druhé nejdříve vypadalo, že bude v pořádku a pak jsem začala opět krvácet a druhé bylo zamlký(8tt.) a musela jsem na revizi, která se zkomplikovala krvácením a následným šitím děložního čípku(co se stalo netuším, prý asi praskla nějaká žilka), v prosinci jsem opět otěhotněla a letos koncem ledna opět začala hodně krvácet a lékař zjistil hematom v děloze a ještě ten den jsem byla hospitalizována, po třech dnech zjistili, že přestalo tlouct srdíčko a měla jsem opět zamlklý potrat(7tt.), tentokrát revize bez problémů. Moje obvodní lékařka mi nechala udělat testy na štítnou žlázu a celkový krevní obraz a vše bylo v pořádku. Antikoncepci neberu již rok a půl. Může mít na druhý potrat vliv zánět v dásni u mrtvého zubu, který jsem měla na počátku těhotenství? Chtěla bych vědět, co bývá přičinou opakovaných potratů, když jsem donosila a porodila bez problémů již dva zdravé kluky? Může být problém i v tom že to mohla být děvčátka? Prý jsou takové případy, kdy žena nemůže donosit jedno z pohlaví. A jak zjistím, že se to týká i mne? Jak velká je pravděpodobnost, že by se to opakovalo? Pomůže nějaká prevence a jaká? Můj gynekolog mi řekl, že mám brát s manželem selen a zinek a že si myslí, že by mi na genetice nic nezjistili, když už mám dvě děti. Je mi 28 let. Velice děkuji za odpověd a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Milá Lenko - více jak 70% potratů je způsobeno genetickou vadou, resp. špatným založením zárodku- neslučitelné se životem nebo s těžkými vadami. Zánět zubu je málo pravděpod.jsou samozřejmě genetické choroby vázané na pohlaví- při 2 a více ab. je vhodné provést genetické vyšetření, další příčiny potratů- je jich velmi mnoho, ale jsou již specifické a jen v zanedbatelném množství proti těm, uvedených výše, vhodná prekoncepční příprava vit. včetně kys. listové

MUDr. Jiří Bastl
MUDr. Jiří Bastl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Privátní ambulantní zařízení Gynosan, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: