Předávkování aminokyselinami

Asi týden zpátky jsem měl častejší stolici a močení. Po konzultaci s obvodním lékařem jsem dostal prášky. Ale další dny se vyskytovala bolest v dolní části zad, mírný tlak, bolest na lopatkách a bušení srdce. Podle lékaře je srdce v pořádku a pH v moči také. Na EKG jsem byl asi před rokem bez nálezu. Jsem kulturista, je možné že by se mohli vyskytnout velké problémy z předávkování aminokyselinami nebo proteiny a možné trvalé následky? Produkt na podporu růstu jsem bral asi 3 měsíce. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Ondro. Není mi z Vašeho dotazu úplně jasné, s čím Vás Váš lékař léčil a jaké "prášky" jste užíval. Snad zánět močových cest?? Pokud nyní Váš lékař usoudil, že jste v pořádku, nevidím důvod s ním nesouhlasit. Ovšem pH moči samo o sobě je jen orientační parametr a nic moc z něj vyvozovat nelze. Stejně tak na základě rok starého EKG nálezu nelze usuzovat, jaká je situace nyní, a máte-li nějaké pochybnosti, lze EKG či jiné vyšetření zopakovat. Jste mladý člověk, sportovec, onemocnění srdce je nepravděpodobné. U sportovců mohou být někdy přítomny poruchy srdečního rytmu. Pokud by se pocity bušení srdce opakovaly, pak by snad bylo na místě provést kardiologické vyšetření, ale o tom by měl rozhodnout Váš lékař. Otázka substituce bílkovin či aminokyselin za účelem nárůstu svalové hmoty včetně možných rizik je na dlouhé povídání a v rámci poradny Vám nemohu poskytnout komplexní přehled. Jistě se dočtete řadu informací v odborné literatuře či na internetu. Velmi ve zkratce řečeno: předávkování samozřejmě možné je, i když konkrétní dávka, která už může být škodlivá, je značně individuální a závislá na řadě faktorů, zejm. intenzitě a typu tréninku, tělesné konstituci atd. Důležitou roli hraje i to, jaké bílkoviny či aminokyseliny a v jaké formě jsou přijímany. Rizika jsou akutní, při nárazovém požití vysoké dávky bílkovin, a dlouhodobá. K akutním projevům předávkování bílkovinami patří především trávicí potíže (nadýmání, průjmy), neboť bílkoviny v množství, které střevo již nedokáže zpracovat, vyvolávají ve střevě hnilobné procesy. Dochází také k přetížení ledvin a jater. V extrémním případě se může projevit toxicita amoniaku (jeden z odpadních produktů při zpracovávání bílkovin naeím tělem) na centrální nervovou soustavu (zmatenost ad.). Častá stolice a snad i močení tak jistě mohly být projevem akutního předávkování bílkovinami. Mezi dlouhodobé případně trvalé následky nadbytečného příjmu bílkovin patří kupř. ukládání tuku jak podkožního, tak v cévách (což zvyšuje riziko srdečního infarktu a podobných chorob), přetížení, poškození a zhoršení funkce ledvin (to ale v praxi vidíme spíše u lidí, kteří mají funkci ledvin nějakým způsobem již narušenou) ev. jater, tvorba akné a lipomů (tukových bulek), osteoporóza, dna, je udáváno třeba také zvýšené riziko rakoviny střeva... Pokud jste však bílkoviny či aminokyseliny užíval jen 3 měsíce, nemusíte se těchto rizik obávat. Jinou kapitolou je užívání anabolik... Pokud chcete v užívání podpůrných prostředků pokračovat, nebylo by od věci vhodnou formu i dávkování těchto prostředků konsultovat s odborníkem přes výživu či sportovní lékařství. Držte se pravidla všeho s mírou.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: