Případné přerušení gestagenní atk - azalia

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor a radu. Dříve jsem kvůli nepravidelném a bolestivém cyklu a problémové pleti užívala Minervu, se kterou jsem musela přestat, protože mi zjistili heterozygotní mutaci F V Leiden. Asi po roční pauze jsem začala brát gestagenní - Azalii (všechny výsledky mám v pořádku), ale je to již 4 roky, kdy ji beru v kuse a jsem bez menstruace. Chtěla bych se zeptat, co si o tom myslíte? Bylo by vhodné ji na nějaký čas vysadit, abych se "pročistila", nebo mám nadále pokračovat, i když jsem s ní spokojená a nemám žádné problémy? Bojím se o to, abych jednou neměla problémy s otěhotněním a aby mi na gynekologii neřekli, že je to z důvodu dlouhodobého užívání této antikoncepce. Ptám se na to snad každou návštěvu gynekologie, ale ráda bych slyšela názory více lékařů. Ttaké mi jedna gynekoložka řekla, že je jedno, zda mám mít menstruaci uměle vyvolanou po kombinované ATK, nebo uměle pozastavenou po této gestagenní ATK. Pokud si myslíte, že by bylo vhodné teď, případně za pár měsíců ji na nějaký čas vysadit, protože těhotenství dřív než za 4 roky zatím neplánuji, na jak dlouho by měla být vysazená? Myslíte, že by stačilo 6 měsíců, abych začala dobře menstruovat a aby se mi nějak upravily hladiny hormonů, než bych ji opět začala užívat? Nebo ji mám vysadit opravdu až budu plánovat za pár let těhotenství a teď se tím nestresovat, když mi ATK žádné problémy nezpůsobuje a vyhovuje mi? Děkuji, Z.Z.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, užíváte čistě gestgenní preparát hormonální antikoncepce a vlivel jeho účinku dochází k tomu, že během cyklu nedochází k nárůstu sliznice v dutině děložní a poté k jejímu odloučení. Tak přesně má tato antikoncepce učinkovat. Takže jste ideální uživatelka a je hloupost antikoncepci vysazovat. Jediné, čeho dosáhnete bude nepravidelné špinění až krvácení při znovunasazení Azalie.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Články: Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Asi každá žena občas dumá...
Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Články: Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Neumíte si představit ranní...
Roztroušená skleróza
Články: Roztroušená skleróza
Roztroušená skleróza (RS...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Radioterapie kůži velkou radost neudělá
Články: Radioterapie kůži velkou radost neudělá
Radioterapie neboli léčba...
Předoperační vyšetření
Články: Předoperační vyšetření
Předoperační vyšetření je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: