Problémy s učením a psychikou

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda se dají nějak řešit problémy s učením? Je mi 19 let, budu letos maturovat. Poslední měsíce mám čím dál větší problém soustředit se na učení. Dokážu se k tomu donutit i učit se. Po naučení si všechno zopakuju, ale jakmile dojde na ústní zkoušení, jako bych měla v hlavě vymeteno. Nedokážu si na nic vzpomenout ani najít souvislosti. Převážně je to u angličtiny. Občas mám jisté psychické problémy, hlavně kvůli rodině a také minulosti. Nevím jestli s tím někam zajít, jestli to není jen banalita. Nedokážu se svěřit ani mému příteli, který o mě ví všechno ostatní. Kvůli mým problémům s učením se také trápí. Prosím o radu, jsem v koncích. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie, podle toho, co jste napsala, soudím, že jste přemýšlivá mladá žena, které záleží na své vlastní osobě. Je to velmi důležitý a prospěšný postoj- a ne tak úplně obvyklý. Svůj problém- nebo možná problémy- zmiňujete v náznacích. Omlouvám se za velmi obecnou odpověď, protože proto, abych mohla odpovědět konkrétněji, bych potřebovala vědět více. Co se týká soustředění a učení se vámi zmiňované angličtiny- nevím, jak moc máte angličtinu oblíbenou a jaké množství učiva musíte zvládat atd. Dovolím si vám doporučit příručku Jak se efektivně učit, kterou zpracovala Mgr. Lenka Novotná. Samozřejmě, že nemusí být ale chyba v "taktice" učení. Je dost možné, že se potýkáte spíše s nějakými problémy, které se vám v myšlenkách vynořují a tím narušují celý proces učení i soustředění. Pak by bylo asi vhodné, abyste navštívila odborníka. Svěřila se mu a společně byste mohli najít způsob, jak nalézt řešení. A jistě řešení je - o tom jsem přesvědčená. Nemusí to být úplně rychlá a jednoduchá cesta, ale půjdete-li krůček po krůčku, budete-li trpělivá a laskavá sama k sobě, změna jistě nastane. Tuším, že jste otevřený a učenlivý člověk. Proto taky tuším, že s pomocí najdete způsob, jak situaci změnit a prožívat vše tak, jak chcete vy sama.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Pytiriasis rosea Byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi...
 
Kam dál
 
 
Oko
Články: Oko
Lidské oko je párový orgán...
Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Články: Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Většina lidí provozujících...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Konec boomu elektronických cigaret?
Články: Konec boomu elektronických cigaret?
E-cigarety se staly v...
 Atopický ekzém u psů
Články: Atopický ekzém u psů
Stejně jako lidé mohou i...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: