Prostata

Dobrý den. Je mi 71 let, vážím 79kg a měřím 177cm,byly mi zjištěny tyto hodnoty: PSA 4,275 a f/t 20,87.Chtěl jsem se zeptat, zda tyto hodnoty odpovídají normálu nebo bych měl jít na biopsii. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Karle. Hodnota PSA je vzhledem k Vašemu věku v normě, ale poměr f/t je jíž pod hranicí 25%. Při poměru f/t PSA (volné frakce k vázané) pod 255 se již doporučuje provést biopsii prostaty nebo s odstupem času (několika měsíců) odběr zopakovat a řídít se event. změnami (nárustem PSA, poklesem poměru f/t), a taky klinickými potíži. Pokuď jste zcela bez potíží a veškeré nálezy jsou negativní, tak bych s biopsií počkala, a pozvala si Vás na kontrolní odběry za 2-3 měsíce. Pokuď má ale Váš urolog i jiné nejasné nálezy tak bych s biopsií neotálela.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: