Prostata

  • Dotaz od: Jana Feyfrlíková
  • Publikováno: 23.6.2016
  • uLékaře.cz

Manžel, nyní 55 let, se v r.2014 podrobil biopsii prostaty (PSA 3,63 f/t 17,65%)- závěrT7710 Prostatans (Grad.-,Pravd,-) M72440 hyperplazie adenomyomatozni,NS (Grad.-,Pravd,-1) M09450 nádor neprokázán (Grad.-,Pravd,-1) Od této doby při kontrolách byla zjištěna stále se zvyšující hodnota PSA. Další biopsii podstoupil v květnu 2016 (PSA 7,8 f/t 15,7%) závěr: Vyšetřené válečky prostatické tkáně jsou s obrazem adenomyomatózní hyperplazie a chronické intersticiální neaktivní prostatidy. Nádorové struktury ve vyšetřeném prokázány nebyly. M1,M09450-nádor neprokázán T1,T7710- prostata NS(P1) Kontrola po poslední biopsii na urologii závěr: BHP, LUTS, elevace PSA St.p. biopsiam prostatae-neg.(3/14 a 5/16) Poté co nebylo diagnostikováno nádor. onemocnění, nehodlá jeho urolog tento problém dále řešit, přestože obtíže (časté močení, bolest v podbříšku)stále přetrvávají. Manžel trvale užívá Tanyz 0,4mg.Prosím je možná i jiná léčba?

Odpověď odborníka:

Základní léčba jiná není. Je možné léčit pouze subjektivní potíže, tzn., že pokud by měl manžel potíže při močení, je možné mu dát nějaký lék na uvolňují, například No-spa, Spasmed.. Na hyperplasii prostaty se užívají léky typu Tanyz, nebo i stejné, ale s jiným názvem. Pokud je vyšší PSA, je nutné pac. pečlivě sledovat a pravidelně chodit na kontroly

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: