Průjem a bolest břicha

Dobrý den, již několikátý den trpím, častým vodnatým průjmem a bolestmi pravé strany břicha, zejména při pohmatu. Celkově přibližně měsíc se mi vrací různá nachlazení, jsem unavený a před 14 dny jsem bral antibiotika na zánět nosních dutin. Různě jsem si pročítal články o játrech, není možné, že je nějaký problém zde? Děkuji za případné rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ladislave. Průjem po antibiotické léčbě vzniká v důsledku toho, že se užívanými antibiotiky vymítila střevní mikroflóra, která je důležitá pro správné zažívání. proto je tak důležité součastně s antibiotiky užívat i probiotika. Neuděláte chybu, pokuď si probiotika nasadíte i nyní. Kdyby průjem neustupoval, je nutné vyšetření stolice ke kultivaci. Taky k normalizaci zažívání prospívá užívání vlákniny (např. Psyllium- žádejte v lékarně). Bolesti vpravé podjaterní krajině spíše souvisí s plynatostí ve střevech- játra nebolí- ani při zánětu, ani při zvětšování objemu či metasttaickém postižení.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: