Pseudomonas aeruginoza

Dobrý den, je mi 32 let a již několik let trpím na opakované záněty močových cest s velice úporným řezáním a pálením. I v obdobích mezi záněty to není ono - občas mívám bolesti v podbřišku nebo pocit pálení po vymočení. Absolvovala jsem všechna možná vyšetření ... x-krát jsem byla léčena ATB a prodělala operaci močové trubice pro stenózu. Nic nepomohlo a po operaci mívám ještě více obtíží i v obdobích, kdy nemám vyloženě zánět. Zajímavé je, že kolikrát se v moči nic nenašlo a i když příznaky byly velmi intenzivní (pálení, řezání, velmi časté močení ... ). Nyní jsem oět měla obtíže, při kterých byl nasazen Ofloxin 200. Týden po ukončení léčby jsem dala moč na kultivaci a v nálezu byla Pseudomonas Aeruginoza. Nyní mám virozu a tak mě PL chce poslat po doléčení virózy na cévkování a poslat M+K ještě jednou .. a pak event. nasadit ATB. Jednak bych se chtěla zeptat, zda je možné aby došlo k vnější kontaminaci moči i přesto, že jsem dodržela všechny zásady ?? - tzn. střední proud moči, nedotýkala se vnitřku zkumavky ani uzávěru, byla jsem umytá ..) Nerada bych byla cévkována zbytečně, protože už jsem to párkrát absolvovala a nic mi to nepřineslo, jen jsem měla asi 2-3 dny obtíže jako při zánětu :( Dále by mě zajímal Váš názor na léčbu pseudomonas aeruginozy? Je možné že dlouholeté obtíže způsobuje právě latentní forma této bakterie? Někde se píše , že pokud se nejedná o aktivní infekci , tak není potřeba léčit a že naopak léčbou by se mohla stát ještě více rezistentní (ale zdá se mi, že to by snad mělo platit pro podání ATB naslepo ? ),jinde se zase uvádí, že je nutné přeléčit ATB, protože může postihnout i další orgány a vylučuje vysoce toxický toxin A. Také jsem četla článek o tom, že v případě "pouhé" kolonizace není třeba léčit , protože zdravý člověk neonemocní a pouze v případě oslabení (nemoc, operace, úraz, popálenina ..) může dojít až k fatálnímu poškození. Tomuto už vůbec nerozumím, protože přeci každý doposud zdravý jedinec může být oslaben operací nebo jinou nemocí apod.. ? Já nejsem zrovna fanouškem ATB , protože myslím, že i to, že mi byly často podávány naslepo, mi nepřineslo nic dobrého. Ale na druhou stranu nejsem zrovna silný jedinec a jsem náchylná k různým infekcím a tak se bojím abych něco nezanedbala a pak se mi to později nevymstilo. Lékařka také říkala, že je to bakterie snadno sexuálně přenosná - měl by se tedy event.léčit i manžel ? Navíc plánujeme miminko, takže se bojím i přenosu na něj . Můžete mi prosím poradit , jak nejlépe postupovat ? Děkuji a přeji hezký den s pozdravem RH

Odpověď odborníka:

Za kontaminovaný vzorek moči se považuje ten, ve kterém se vykultivují minimálně 3 typy bakterií. Cévkovaná moč výrazně redukuje riziko kontaminace a proto je při svízelných infekcích vhodná. Močová infekce, která nezpůsobuje potíže, by neměla být léčena. Pseudomonáda je bakterií, která se obvykle vyskytuje v nemocničním prostředí. Pokud jste nebyla hospitalizovaná, je pravděpodobnější kontaminace. Jelikož máte opakované infekty, odebral bych moč v akutní fázi a přeléčil antibiotiky cíleně na bakterii. Močová infekce se dá léčit bezpečně i v těhotenství. Doporučení: denně pijte minimálně 2litry tekutin, neprochladnout, důkladnou intimní hygienu, po každém pohlavním styku se hned vymočte a omýjte, nechte se vyšetřit gynekologem a provést poševní stěr k přeléčení eventuálního porušení mikrobiální flóry.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: