Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, před rokem jsem podstoupil endoresekci prostaty, vše proběhlo v pořádku, ale při následných kontrolách mi byla v moči zjištěna baktérie pseudomonas aeruginosa, kterou pan doktor nemůže léčit dostupnými léčivy. Chci se tímto zeptat na dve otázky a síce: jestli je bakterie přenosná z člověka na člověka pohlavním stykem, a za druhé, i když to asi není jednoduché, jak tuto baktérii léčit? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Pavle. Pseudomonáda je poměrně rozšířená baktérie - přebývá v dýchacích či močových cestách nebo v trávicím traktu, aniž by svému hostiteli spůsobovala nějaké potíže - mluvíme o tzv. kolonizaci. Problém ale nastává, když dojde k celkovému oslabení organizmu (např. operací, popálením, imunosupresivní léčbou a pod.), v takových případěch může Pseudomonáda vyvolat až život ohrožující záněty. Ve Vašem případě - pokud nemáte příznaky zánětu močových cest (tedy pálení, štípání při močení, teploty a pod), tak se jedná o kolonizaci, která se přeléčovat nemá. Opakované užívání antibiotik by vedlo k vzniku multirezistentního kmene, tj. kmene odolného vůči všem dostupný antibiotikům. Kdyby takový kmen pseudomonády by vyvolal zánět - mělo by to tragické následky. Co se týče nákazy při pohlavním styku - není vyloučené, že baktérie při styku se do jejího těla dostane, ale z nova platí, že Vaše partnerka onemocní pouze v případě, že by měla oslabenou imunitu.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: