Rakovina prostaty

Zhruba před rokem mně byl diagnostikována biopsií rakovina prostaty. Ve třech vzorkách byl nalezen karcinom. Byl jsem připraven na totální prostatektomii,ale zjistili, že mám slabší srdce (40 let těžké astma) a tak mi byla nabídnuta radioterapie. Požádal jsem ošetřujícího, jestli bych nemohl použít alternativní metody k léčení. Za určitých podmínek souhlasil. PSA mně vystoupilo na 14,5 a teď se snižuje - mám cca 11,5. Doporučil mně na ozařování a nechal vyšetřit skelet a CT. Z obou vyšetření mám úplně nulové výsledky. Měl jsem radost, že nebudu muset absolvovat ozařování a hle, ošetřující se zaradoval a doporučil mi postoupit léčbu - radikální aktinoterapii. Byl jsem tím šokován a zatím jsem tuto léčbu odmítl. Zatím pokračuji léčbou - vegetariánskou dietou a užíváním javorového sirupu se zažívací sodou - lidová metoda, ale z několika pramenů vím, že funguje. Jsem na rozpacích, zdali přijmout drastickou ozařovací metodu. Můžete mi prosím poradit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jane. Je patrné, že nemoc ještě není ve fázy generalizace, což je pro Vás dobrá správa. Jsem lékařkou a k alternativní medicíně mám své výhrady - hlavně proto, že o účinnosti jejich metod nejsou k dispozici žádné vědecky ověřené důkazy. Jako lékařka se přikloňuji k radioterapii - bát se jí nemusíte, v dnešní době se vše v medicíně přiklání k minimalizaci nežádoucích účinků. A metody alternativní medicíny užívat jako podpůrnou léčbu. Nicméně - rozhodnutí je jen na Vás.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: