Rakovina prostaty

Dobrý den, prosím Vás manžel prodělal před 4 lety rakovinu prostaty, byl operován roboticky.Při vyšetření před operací měl hodnotu PSA 6,7 ,pooperační PSA 0,10 .V roce 3/2012 pro biochem. progresi nasazen bicalutamid PSA 0,001, dále 0,004, 0,006 . Stále mu PSA stoupá , až v červnu byly hormony vysazeny a dána injekce diphereline 11,25 mg. a hodnoty PSA stále pomalu stoupala až ve čtvrtek 18.12.2014 měl hodnotu PSA 1,332 při této poslední kontrole měl 3 injekci a byl mu znovu přidán bicalutamid . Chci se zeptat zda je to normální, aby mu stále stoupala hodnota PSA, manželovi je 60 let, váha 85, váha mu stoupla po užívání hormonální léčby,má inkontinenci. Bojím se o něho a již nevím kam se obrátit. Děkuji za odpověď A.

Odpověď odborníka:

Milá Aleno, Vaše obavy chápu, PSA stoupá sice pomaloučku, ale přece... Máte pravdu, že normální no není, hodnota by po nasazení léčby měla klesat. Ale faktem je, že efekt nastupuje s mírným zpožděním, takže nyní teprve uvidíte jaký bude efekt kombinace bicalutamidu s diherelinem. Někdy to prostě chce čas než se léčba kompletně účinně nastaví ! Jednou z možností v této fázi onemocnění je i provedení orciectomie (odstranění varlat, která jsou zdrojem hormonů, které působí na nádor stimulačně), Váš muž dostává injekce, jež mají podobný efekt, ale jistě stojí za optání u Vaše ošetřujícího lékaře, zda by zákrok nebyl vhodný. Další možností je i zvážení ozáření místa, kde byla prostata ai tuto variantu zkonzultujte s ošetřujícím lékařem. V každém případě nezoufejte, je to nemoc zákeřná, ale v tuto chvíli máte před sebou ještě řadu možností!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x