Recidiva rakoviny žaludku

Dobrý den,minulý rok byl mamince odstraněn nádor žaludku, difuzní adenokarcinom, nemusela brát chemo. Teď se jí rakovina vrátila, bohužel neoperovatelná. Její ošetřující lékař ji nedává žadnou léčbu, víme,že se nevyléčí,ale lze jí prodloužit život biologickou léčbou nebo jinou léčbou? Chemo jí nedoporučuje, prý by to její tělo nezvládlo, protože je velmi hubená.Jinak se celkově cítí zatím dobře.Dále se ptám na protonové centrum,myslíte,že má smysl se obrátit na toto centrum nebo na nějakou klinickou studii, gama nůž? Nechceme vědět kolik času jí zbývá, zajímá nás jestli prostě jde ještě něco udělat k prodloužení života. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez podrobné znalosti nálezů a celkového stavu maminky se k Vaší otázce nelze zodpovědně vyjádřit. Doporučuji vzít co nejpodrobnější údaje o maminčině zdravotním stavu (pokud bude maminka souhlasit) nebo maminku osobně a kontaktovat s Vaším dotazem jiného onkologa nebo onkologické centrum. Obecně je adenokarcinom žaludku bohužel jedním z nejzhoubnějších nádorů, které dokáží velmi rychle, bez varovných známek, jak prorůst do okolí, tak rozsévat metastázy, takže naděje na prodloužení života je bohužel velmi malá. Spíše je dobré soustředit se na co nejlepší kvalitu života; s tím souvisí i snaha o dobrou výživu, aby měla maminka co nejdéle dost sil na boj s onemocněním.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: