Riziko nákazy prasečí chřipkou

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na možnost nákazy prasečí chřipkou matky a novorozence po porodu či v šestinedělí. Kolem data mého porodu má přijet na konci srpna sestra manžela z Anglie, kde se i setkala s nakaženými. Ona se cítí a doufám je zdráva. Je vhodná návštěva ihned v porodnici či doma v šestinedělí např. po "inkubační" lhůtě cca 7 dní po příjezdu, s rouškami, či vůbec.Existuje možnost podstoupit nějaké vyšetření, očkování. A zda toto platí i pro ostatní členy rodiny, co s ní budou v úzkém kontaktu? A co ostatní návštěvy v porodnici u ostatních maminek, na chodbách porodnice, atd.? Co by jste v této situaci doporučovali a jaká je vůbec léčba matky a dítětě při nákaze a to i při kojení. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano, pokud máte podezření, že by se Vaše švagrová mohla v Anglii nakazit, jednoznačně ať k Vám ani dítěti nechodí a v žádném případě ani k jiným dětem do porodnice. Možnost případné léčby tu je, ale antivirotika nebyla zkoušena u novorozenců a ti nemají ještě játra, která by bez problémů zvládla léky takového kalibru. Pokud byste se nakazila Vy, je nutné po dobu léčby přestat kojit. Očkování zatím dostupné není. Pokud ani po 7 (spíše 10) dnech nezpozoruje Vaše švagrová žádné potíže, pravděpodobně nakažená není a k sobě a dítěti ji pustit můžete. Případně se může jít nechat otestovat např. do nemocnice na Bulovce - nejsem si jistá, zda to proplatí pojišťovna, pokud k testům není medicínský důvod (nemá příznaky).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: