Riziko poškození plodu při zjištění hypotyreozy v časné fázi těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda byste mi mohla říct nějakou přesnější informaci, co se týče velikosti rizika poškození plodu v těhotenství při zjištění hypotyreozy. 15.dubna jsem byla na vyšetření krve, kde bylo TSH 10,248 fT4 10 a AntiTPO+++. Byla jsem objednána na endokrinologii, kam jsem se dostala bohužel až v půlce června, už těhotná. Při předání výsledků 20.4. mě nikdo neupozornil, že bych teď neměla těhotnět:-( (poslední men.22.4.) Od 8+2tt užívám Euthyrox75, teď po čtrnácti dnech shledal endokrinolog hladinu tyroxinu již dostačující, na vyrovnání TSH ještě čekáme. Bylo mi oznámeno, že pro další průběh těhotenství jsou hladiny již dostačující, ale musím počítat s rizikem, že mohlo již předtím dojít k poškození mozku plodu. Nikdo mi přímo nedoporučil potrat, ale ani pokračování v těhotenství. Ani gynokolog ani endokrinolog mi prý neumějí říct, jak velké to riziko je. Ale já ho pro rozhodnutí přece potřebuji. Proto se obracím na Vás, zda byste mi na tuto situaci mohla sdělit svůj názor. Zda je vůbec šance, že bude vše v pořádku nebo zda je rozhodně vhodné těhoteství ukončit. Děkuji Martina B.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v medicíne je bohužel u málo čeho možné říct něco s určitostí - v této situaci to platí obzvlášť. Pokud by došlo k zásadnějšímu poškození plodu, většinou dojde k jeho potracení ještě v období prvního trimestru. Některé studie prokázaly možný pokles IQ v dalším vývoji dítěte - nicméně jeho závažnost bych při Vašich hodnotách a již nasazené léčbě neviděla tak černě. Ještě může dojít k nějakým komplikacím během těhotenství - předčasný porod, nižší porodní váha a pod., při pečlivém sledování je myslím všechno zvládnutelné. Osobně bych potrat nedoporučila - sama mám pacientku, která má při podobných hodnotách a nasazení léčby ještě později (také pozdní příchod na naše pracoviště) krásnou, šikovnou holčičku (nízkou porodní váhu již usilovně dohání). Jak jsem ale uvedla hned v úvodu - nikdo Vám nemůže zaručit, že Vaše těhotenství i dítě budou zcela vzorové - to ale nejde ani v případě, že byste hodnoty štítnice měla úplně v pořádku. Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: