Rizikové těhotenství s crohnovou chorobou

Dobrý den, trpím již dva roky Crohnovou chorobou, přes rok v klidné formě.Chtěla jsem se zeptat jestli je tato choroba důvodem pro rizikové těhotenství. Je mi 25 let a plánujeme rodinu. Předem děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pro nejlepší průběh těhotenství je důležité početí ve fázi stabilní remise. Z pozorování vyplývá, že pokud je v době početí nemoc neaktivní, je pravděpodobné, že zůstane neaktivní i v průběhu celého těhotenství. Opačná situace nastává v případě, kdy k početí došlo ve fázi akutního vzplanutí. Obtíže nejen že přetrvávají, ale mají tendenci dále se zhoršovat. Nejkritičtější období nastává v prvních třech měsících těhotenství (1. trimestr) a v období po porodu. Nic však neplatí absolutně. Některé ženy zaznamenávají v průběhu těhotenství naopak zlepšení svých dlouhodobých obtíží.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: