Rotaviry

Dobrý den, syn (5m) má již 2 měsíce pozitivní Rotaviry. Začátek byly zelené vodnaté stolice několikrát denně bez teplot a bez zvracení, prospívá normálně-přibírá. Poslední měsíc již stolice jedenkrát denně, světle hnědá barva, hustší průjem. Ze stěru Rotavir stále pozitivní. Léčba: dvakrát nasazen Enterosgel na 5 dní + BioGaia celou dobu...beze změny. Je normální tak dlouhý průběh? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Petro! Pokud se mikrobům v trávicím traktu dobře daří, tak tam také rády zůstávají a někdy i docela dlouho. Obzvláště úporné v tomto byly dříve salmonely. Enterosgel je pouze látka schopná potenciálně patogenní mikroby na sebe navázat a vyloučit. U bakterií by to mělo fungovat dobře, u virů, které se množí v buňkách pravděpodobně hůře. Pokud je celkově v pořádku, neměly by pro něj rotaviry představovat větší problém, ba naopak, jejich přítomností ve střevech po delší dobu si dítě tvoří protilátky, aby se bylo schopné ubránit v případě další nákazy. Spíše je tedy teď problém, že je infekční pro své okolí, dokud rotaviry vylučuje (jsou pozitivní ve stolici). Obyčejná probiotika typu BioGaia či Probio-fix baby zde velký efekt mít pravděpodobně nebudou. V tomto případě by mohla pomoci kúra Colinfant New Born - speciálně vyšlechtěný druh střevní bakterie E.coli pro novorozence a kojence, který ale bude myslím problematické sehnat. Náhradou za něj by mohl být Mutaflor mite, ktery je ale oficiálně až od 6 let. Pokud neseženete Colinfant, tak nasaďte Enterol či Nekadyl (Sacharomyces boulardii) v dávce 1 kapsle denně ale cca na 2 týdny, event., kombinace kolostra s probiotiky - např. Colostrum fy Synbiotics Candida balance 1-2 kapsle denně. Kontrolní odběr má smysl tak za měsíc. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: