Rtg vyšetření th úseku

Dobrý den,prosím o vysvětlení a následné léčení,popř.zda mohu skončit v částečném invalidním důchodu.Mám velké bolesti zad a potíže s pohybem- v Th ůseku.Marodím již s tímto již přes 2 měs.Je mi 44 let.Před 7 lety jsem již podobné potíže měla,ale ne v takovém rozsahu.Mám velice fyzicky namáhavou práci již 9 let.Dnes jsem byla na RTG vyšetření a následně bylo zjištěno-RTG-snížení disků v horní polovině Th úseku,závěr-torpidní veltebralgie Th úseku,spondylosa.Bolestivost v rozsahu Th 1-6,příslušná kostotransv skl jsou též bolestivá,více na pravé straně.Provedena již 2x isntilace DM+meso.Chodila jsem na reflex.masáže + parafin,ale po tomto se stav ještě více zhoršil-bolesti i pohyblivost.Operativně pan doktor řekl,že toto nelze,ale bohužel jen pokrčil na moji otázku,jak lze léčit a jestli jsem,nebo budu na částečný invalidní důchod.Jen dodal,že jsem na tuto diagnozu ještě mladá.Můžete mi prosím zodpovědět tyto otázky?Děkuji Lenka

Odpověď odborníka:

Vaše dosavadní léčba byla zřejmě nedostačující, Jednalo se o pomocnou, zklidňující léčbu, včetně injekcí. Je třeba začít aktivní fyzioterapeutickou léčbu, po zlepšení funkčních poruch pak cíleně cvičit, aby byly obnoveny svalové vztahy nejen kolem páteře. Fyzická práce nemusí škodit, je li finkční stav těla v pořádku, není li, pak opravdu budete čekat na postupné zhoršování následných( na funkční poruchy navazujících organických změn na páteři, kloubech) změn. Správnou léčbu však je třeba bohužel vyhledat . Ne všichni fyzioterapeuti, ne všechny rehabilitace v ČR( a nejen v ČR) jsou té správné schopny. RTG popis ukazuje již docela vážné změny v hodních částech hrudní páteře. Jestli je ale třeba dalších doplŇujících vyšetření( Sono, CT,MRI, EMG apod) však nelze říci. To záleží na konkrétním klinickém vyšetření. Pokud tato vyšetření děláme příliš brzy, může být pak problém je dělat po měsících znovu, zátěž vyšetřením se totiž kumuluje, nelze opakovat často. Pokud se budete při léčbě a díky Vašemu cvičení pouze zlepšovat a stabilizovat, což by mělo být MOŽNÉ, tak by nebyl důvod, jsou li ale známky , zjistitelné lékařem, že je možná porucha destičky mezi obratly( což naznačuje-neukazuje-naznačuje) rtg, nebo se při správné léčbě nebudete zlepšovat, pak by to bylo nezbytné. Zřejmě by to nevedlo k nějaké operaci , možná, snad k mikroneurochirurgickému zákroku, ale byl by k tomu důvod. O možnostech invalidity zatím nelze uvažovat. Nelze ji však vyloučit, za špatné varianty vývoje...

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x