Rtg záda

Dobrý den. Prosím o přeložení mého nálezu z RTG. Zde je popsáno následující. Akcentace hrudní kyfosy Lehká dextrokonvexní skoliosa Th páteře Mírná sinistrokonvexní skoliosa LS páteře Vyrovnání bederní lordosy.Incip. deform.spondylosa Th,L páteře. Retrolisthesa L4-naznačen dorzální posun těla L4 proti L5 cca o 5mm. Děkuji za vaši odpověď. Pavel

Odpověď odborníka:

Dle popisu máte více ohnutou předozadní osu hrudní páteře než je obvyklé, ne však nějak dramaticky. Táž hrudní páteř je navíc vybočena ještě doprava, naštěstí opět jen lehce, bederní páteř totéž, ale doleva. Porucha osy, jak je popisována není samotná příčina potíží, tyto změny však zvyšují pravděpodobnost funkčních poruch páteře a svalových dysbalancí, které jsou pak příčinou bolestí a následných změnaa, jak ukazuje další popis- vyrovnání normálního prohnutí bederní páteře je opět poruchou osy v předozadním směru, kdy je menší ono normální prohnutí dopředu.Další změny spondyloza a retrolisteza jsou poruchy v postavení obratlů.které bývají opět nejčastěji způsobeny nedostatečně léčebně a cvičebně funkční páteře, zřejmě i větší fyzickou bzátěží, která může být nadměrná jak staticky, tak konkrétně fyzicky. Hodnotit one n posun dle popisu nelze, je popsáno málo vztahů, musel bych vidět. navíc by to bylo obtížné nějk hodnotit, vždy je třeba dát do souvislosti nálezy, jak je tento popis,a le také klinické vyšetření,symptomy, dle toho pak lze teprve plánovat jak léčbu, tak pravděpodobnou perspektivu.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: