Rtg záření

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na riziko ozáření.Byla jsme na exkurzi na katetrizačním sále, zhruba od 1/2 vyšetření,po celou dobu jsem měla rtg zástěru.Nyní jsem zjistila, že jsem na byla počátku těhotenství.Můžete mi sdělit jaká jsou event.rizika pro plod, děkuji.P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, byla jste chráněna zástěrou, tedy byste se neměla obávat žádného poškození. Obecně rizika pro plod v počátku gravidity jsou taková, že dojde-li k působení škodlivé noxy a dojde-li tím k většímu poškození zárodku, tak zárodek odumře a potratí se. Pokud je případné poškození jen malé, zdravé buňky nahradí buňky poškozené, je to možné z toho důvodu, že buňky nejsou v tomto stadiu ještě diferencované. Zárodek se v tomto případě nadále vyvíjí normálně.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x