Rtg záření

Dobrý den. V průběhu dvou let jsem absolvoval RTG srdce a plic, rtg ozáření patní ostruhy, CT srdce a plic a v současné době mám mít rtg břicha. Není toho ozáření už mnoho? Jaké to může mít dopady na organismus? Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Ozáření je přísně hlídáno, jak z hlediska bezpečnosti přístrojů na rtg pracovištích /dnes je generace přístrojů s minimalizovaným zářením, existují i další opatření, kterými se ještě záření při snímkování snižuje/, tak množství ozáření pro jednoho pacienta. Neznepokojujte se, opravdu není množství záření při vám dělaných rtg vyšetřních nijak rizikové. Vyšetření se provádějí (i CT vyšetření), i opakovaně, protože jsou vysoce důležitá pro kontrolu vývoje onemocnění ve vnitřních orgánech a bezpečnost pro člověka je hlídána, nebojte se. Chápu, že laikovi přijde více rtg vyšetření nebezpečné, ale není tomu tak. Nebezpeční z toho, že byste nebyl osnímkován a nějaká nemoc se zanedbala, je mnohem větší, než ohrožení rtg paprsky. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: