Rtg zubů

Dvakrát ročně, při zubní prevenci, mi dělá lékařka RTG vyšetření zubů vlevo i vpravo nahoře. Nemám žádné potíže, RTG dělá automaticky. Sice dostanu na krk límec, ale jsem po třech operacích štítné žlázy a mám docela nepříjemný pocit z toho, že to musím absolvovat. Bojím se podrážděné reakce kdybych se zeptala, tak bych ráda věděla jestli je to obvyklé. Děkuji za odpověď, pokud nějaká bude.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odpověď je! Zubní rtg přístroj je velmi cílený a záření je v celkovém měřítku zanedbatelné. Na druhou stranu pokud se vyskytne nějaký problém (zjistí se třeba podle "velkého" přehledového snímku, při kterém se přístroj točí kolem hlavy), tak se rentgenuje jednou a pak s odstupem času podruhé, aby se viděla možná progrese problému, pokud je. Dále podle zkušeností víme, u kterých problémů dochází k progresi a tak se Vaše paní zubařka nejspíše nechce smířit s tím, že problém neprogreduje a chce zachytit možný problém co nejmenší. Myslí hlavně na prevenci, což je dobré, ne? Přesto pokud bych problém ani podruhé nenalezl, po čtvrté bych snímkoval až s odstupem roků (2-3 roky). Pokud se Vám něco nelíbí máte možnost svého lékaře vyměnit. Nejdříve však 3 měsíce od poslední preventivní prohlídky. S pozdravem

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
rtg zubů | Od: Markéta | 24.9.2015 19:43
Dobrý den přeji :)
chtěla bych se konečně dozvědět jak to se mnou bude...
je to trochu komplikované...
doktoři si mě přehazují jako horký brambor.. takže začnu snad trochu stručněji :)
týká se to rtg zubů s mou kpřivkou..kožní alergií..
tu mám asi cca 2měsíce po atb na zánět dutin ale jisti si nejsme...Amoksiklav..a alergii mám i na Augmentin.
Moje kožařka je velmi pečlivá a starostlivá...ptž nepomáhá ani lék na alergii Xados...tak mi musela nasadit kortikoidy Prednison 10mg...bohužel..nic jiného nezabírá..jinak se osypu...
a protože chce vyloučit jakýkoliv zánět v těle,který mi to mohl vyvolat tuto reakci..jsem musela chodit po rtg.
odběr krve a alerkolog vše negativní...jedinný rtg zubů byl takový závěr..tři záněty u léčených zubů.
Mudr kožařka mi si tedy myslí že to může mít souvislost na 99% že to s kopřivkou může souviset nejvíce právě od zubů.
Mudr zubař mi zase řekl,že je teda asi blbost trhat tři zuby když mě nebolí a nevím jestli to je od nich.
Hlavně mám můstky a korunky...asi by to pro mě znamenalo strhnout vytrhnout a znovu předělat..což by byly asi velké peníze..nebo by mi to hradila pojištovna?
Já vůbec tedy nevím co dělat..vytrhnout? nevytrhnout?
Ten zánět co tam u zubů je...se nedá už vyléčit??
Zubař mi řekl,že já od mala což je pravda měla problémové zuby...mi dal zuby do kupy a mám je hezké...a ted tohle :(
ted beru širokospektrální atb...mám opět rýmu...
nikdo neví jak se toho zbavit té kopřivky...můžete mi poradit?
Děkuji Markéta
reagovat
re:rtg zubů | Od: uLékaře.cz | 25.9.2015 09:57
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: