Růst dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se dá u dětí naopak zastavit nebo zpomalit růst? Dcera má 7 let, chodí do 1. třídy a je suverénně nejvyšší, měří 133cm, přitom hodně hubená, čímž působí ještě vyšší. Otec měří 182, matka 162 cm. Mám obavy, aby nepřerostla výšku otce.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše dcerka je na tzv. 90.percentilu výšky pro svůj věk, co znamená, že ještě 10 procent dětí jejího věku je vyšších. Je ale v pásmu genetické predikce, co znamená pásmo dané výškou rodičů. Její definitivní výška se předpokládá přibližně mezi 159-179cm. Ale výška člověka je parametr, který je ovlivněn různými vlivy včetně prostředí. Pokud se vyvíjí normálně a nejsou žádné klinické ani laboratorní známky nemoci, není důvod se zneklidňovat. V případě potíží problém řeší dětský endokrinolog.

MUDr. Petra Čamborová
MUDr. Petra Čamborová

Specializace: Dětské lékařství a klinická osteologie
Pracoviště: dětské oddělení Krajská nemocnice T.Bati a.s., Zlín
dětská osteologická ambulance, Osteocentrum Zlín, Mediekos Ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: