Růst dítěte

Dcera 4,5 roku má nyní 12,5 kg a 100cm, jsem dosti znepokojená, i když mě naše paní doktorka mě uklidňuje, že je drobná. Porodní váha 3600g, 50cm, narozená ve 40.týdnu císařským řezem. Já měřím 163cm, manžel 180cm. Dcera - v 6 měsících 6.230g/66cm, v 1 roce - 7.700g/76cm, v 18měs - 9500g/84cm, ve 3letech-11kg/96cm. Před rokem provedena kompletní interní vyšetření-krve, moči, stolice (kvůli problémům s opakovanou zácpou, strach ze stolice, zadržování) -součástí byl prý i test na lepek a tehdy bylo vše negativní, váhově však za rok dcerka stagnuje, je nejmenší a nejdrobnější mezi vrstevníky v MŠ. Kojena do 6 měsíců plně, pak do 7 měsíců, nikdy nebyla velký jedlík´, nyní jí docela obstojně, ale spíš ji musíme nutit.Jiné zdravotní problémy než běžné nemoci jsme zatím neřešili. Pouze po narození do 1 roku užívala železo-anémie.Naše lékařka bude opakovat testy krve a moči. Já mám ale přesto obavy, že něco není v pořádku.Může se např.celiakie vyvinout v pozdějším věku?Poradíte mi? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Chápu Vaše znepokojení - dle růstového grafu dcera v prvních 18 měsících svého věku rostla a přibývala na váze velmi hezky, ale nyní se propadla v grafu výškovém i hmotnostním. Toto by mělo být rozhodně vyšetřeno - je dobře, že bylo vyšetřeno již to, co píšete, ale testy by bylo vhodné zopakovat a pokud se nikde nic neobjeví, bylo by vhodné endokrinologické vyšetření, aby se neopomenula nějaká porucha růstu, která by byla dobře léčitelná. Ano, celiakie se může vyvinout i v pozdějším věku, i pokud měla dcera testy před rokem v normě. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: