Růst dítěte

Dobrý den, prosím o radu ohledně malého vrůstu mého vnuka. Oproti vrstevníkům je nápadně malý. V sedmi letech měřil 114 cm. Míry: 1 rok - 72 cm, 2 roky - 86 cm, 3 roky - 94 cm, 4 roky - 99 cm, 5 let - 104 cm, 6 let - 110 cm, 7 let - 114 cm. Podle BMI je štíhlý, je malý jedlík, je vybíravý. Výška otce 178 cm, matky 158 cm. Matka byla ve srovnání s vrstevníky spíše větší, dokud v deseti letech nevyspěla. Jeho otec vyspěl také dříve. Vnuka odeslali v roce 2008 na endokrinologii. Tam mu rpvedli RTG zápěstí s výsledkem odpovídá -1,2 roku. Laboratorní vyšetření: TSH, fT4, aTPO, atGN, KO - vše v pořádku. Od té doby ho zvou jednou za rok, pouze změří, bez dalšího vyšetření. Máme obavu, zda je toto sledování dostačující, aby se něco nezanedbalo. Neměli bychom se přehlásit na jiné pracoviště? Jak je možno rozpoznat a ovlivnit předcasné dospívání? Děkuji

Odpověď odborníka:

Pokud jsou laboratorní výsledky vpořádku a epifyzární štěrbiny na RTG nejeví známky předčasného uzavírání, pak se nemusíte znepokojovat. Doporučuji doplnit vyšetření růstového hormonu.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: