Sarkodioza plic

Hezký den, mám Sarkodiozu plic, beru PREDNISON 15mg. Diagnozu mi zjistili po neúspštném IVF. Dávku znižujeme původně byla 40mg. Nyní léky beru cca 3 měsíce, ale chtěla bych v záři na druhé IVF v nativu (bez hormonů). Ale nikdo mi není schopný říct zda to znova zkusit. Na plicním říkají že né že až za dva roky:-( na Imunologii a Gynekologii nevidí problém. Na jednu stranu plicní chápu, ale je mi už hodně let a IVF je pro mě bohužel letos poslední šance. Tak opravdu nevím koho se na to zeptat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Moniko. Rozhodování je svízelné, to chápu, nicméně samotná léčba kortikoidy může v graviditě pokračovat (zvl. pokud nadále budete dávku snižovat) a podle literatury gravidita nemá na aktivitu nemoci většinou zásadní vliv (to ale bohužel těžko říci dopředu s jistotou). Jde tedy hlavě o to, jak moc nyní onemocnění narušuje "výkon" Vašich plic, to je důležité pro zhodnocení, zda by Vaše tělo graviditu zvládlo. Pokud testy na plicní funkce nejsou významně zhoršené, graviditě bych také nebránil (v souladu s náhledem gynekologa) - věk samotný může být v budoucnu větší problém než sarkoidosa kontrolovaná léčbou... Přeji Vám hodně štěstí.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Máte lupénku? Poradíme s léčením ran
Články: Máte lupénku? Poradíme s léčením ran
Přestože psoriáza přímo...
Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?
Články: Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?
Bolest zad je velmi častým...
Po menopauze hrozí infarkt. Pomůže hormonální léčba?
Články: Po menopauze hrozí infarkt. Pomůže hormonální léčba?
Na srdeční onemocnění umírá...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sedm mýtů o bolestech zad
Články: Sedm mýtů o bolestech zad
Většina z nás zná potíže se...
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: