Skleroza aorty

Dobrý den, na diagnozu osteopenie užívám vápník Caltrate. Nyní mi při RTG bylo uvedeno, že mám sklerozu aorty. Pro info uvádím věk 64 let. Dočetla jsem se, že jde o ukládání vápníku. Mám podle Vás brát vápník? Nyní mám v plánu operaci křečových žil. Mohu něco udělat pro svou aortu, kromě zdravého životního stylu ? O ten nyní pečuji, ale bohužel až posledních pět let, dříve to bylo horší. Děkuji za Váš názor a radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud užíváte při léčbě osteopenie na předpis lékaře vápník Caltrate, užívejte ho dál. Ateroskleróza aorty sice vzniká ukládáním tukových látek v její stěně (i ve stěnách dalších tenep) v podobě takzvaných plaků, ateromů a v placích se druhotně hromadí také vápník, který je obsažen v krvi, a nehraje roli, jestli ho kvůli osteopenii užíváte. Ten byl patrně vidět na nekontrastním rentgenovém vyšetření ve stěně aorty, ale při ateroskleróze aorty (i každé jiné tepny) vše závisí na stupni zúžení oněmi plaky. Nemluvíte o tom, že byste měla nějaké bolesti v oblasti hyždí či dolních končetinách při ujití třeba 500 -700 m, což jsou příznaky pokročilejší aterosklerózy aorty. Takže plaky v aortě podle Vaší výpovědi nejsou významné a vyžadují pouze zdravý životní styl, nikoliv medikamentózní léčbu nebo v pokročilých případech i léčbu intervenční nebo operační. Avšak doporočuji, a byste příležitostně prostřednictvím Vašeho praktického lékaře navštívila angiologickou ambulanci k ozřejmění situace. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: