Sklerotizující cholangoitida

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaká vyšetření by měl podstoupit můj manžel, aby se upřesnila diagnoza sklerotiz.cholangoitida.A jak se tato nemoc léčí.Můj manžel (36 roků) má prý dle gastroenterologa ulcerozní kolitidu , ale střevní obtíže nemá.Stále má špatné jaterní testy , hlavně GMT 7.7 a proto bere ursosan.Ten mu zabírá a hodnotu snižuje, ale když mu to lékař chtěl vysadit hned zase GMT stoupne.Prý by dle toho mohl mít sklerot.cholangoitidu. Na žádném dourčení nebyl. Doporučili byste nám nějaké vyšetření, které by nemoc dourčilo? Žádné jiné obtíže nemá, tak usuzuje gastoenterolog jen dle GMT správně? Děkuji mockrát a zdraví Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podkladem uvedeného onemocnění je zužování žlučových nadměrně produkovaným vazivem. Diagnostikuje se zobrazovacími metodami, při kterých se vstřikuje kontrastní látka do žlučových cest, nejčastěji sondou zavedenou přes žaludek do dvanáctníku.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
sklerotizující cholangoitida | Od: petra | 5.12.2014 17:20
Nejsem sice gastroenterolog, ale myslím, že v dnešní
době již invazivní ERCP jako zobrazovací metodu
nahradí MRCP- tedy laicky řečeno- ne hadice do
žaludku a dvánáctníku ale magnetická rezonance s
kontrastní látkou podanou do krve-podstatně
"příjemnější" metoda pro pacienta
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: