Skoliosa - operace?

Dobrý den, mám výraznou skoliosu - v hrudní části 35 stupňů, nicméně je to údaj z doby před dětmi - nyní mám 2 děti a v posledních letech jsem nebyla na RTG. Subjektivně mám pocit, že je skoliosa stále stejná. Bolesti občasné - řekla bych možná až vyjímečné. Nicméně z estetického hlediska mi skoliosa docela vadí - záda jsou nesouměrná, vystouplé lopatky (navíc každá jinak), řekla bych i hrb, znatelný hlavně při předklonu. Teď k mému dotazu. Můj ortoped mi řekl, že pokud nemám výrazné bolesti, operaci mi nedoporučuje. Na druhou stranu jsem četla, že postupně s věkem se skoliosa i bolestivost zhoršuje (nyní je mi 34 let) a čím starší člověk je operován, tím může nastat víc komplikací. Mám na vahách spoustu argumentů proč operaci ano, na druhé straně mnoho argumentů proč ne. Proto hledám poradní hlas i tady, můžete mi prosím napsat váš názor, zda se nechat operovat? Může operovaný člověk dál sportovat nebo v čem všem je pak nutné omezení? Jak moc je operace riziková, přece jen jde o páteř... mám tedy samozřejmě i trochu obavy. Důležitou informací je možná i to, že stále ještě zvažuji, zda si nepořídím třetí dítě. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Skolioza pateře a její léčba vyžaduje velmi pečlivé vyšetření a zhodnocení, zhodnocení rtg snímků a celkového stavu pacienta. Obecně lze říci jen velmi málo a takovou radu musí dát ortoped, který pacienta vyšetřuje. Lze říci, že operace připadá v úvahu v období do zhruba 20 let a to u křivek, které pokračují ve zhoršování a nad 40 st měření . dle Cobba. V pozdějším věku se změny na skolioze stabilizují a ne vždy se zhoršení objevuje. Důležité je především cvičení pro udržení svalového korsetu. Podle některých ortopedů je stupeň zakřivení dán již geneticky a našimi opatřeními kromě operace ovlivníme křivku jen velmi málo.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Články: Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Mluvíte ze spaní nebo ve...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Velikost penisu a sexuální uspokojení žen
Články: Velikost penisu a sexuální uspokojení žen
Zajímalo vás, jak závisí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rakovina žaludku
Články: Rakovina žaludku
Zhoubný nádor žaludku je...
Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
Články: Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
V dnešní době je zhruba 20...
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: